Klíma tisztítás házilag - Hogyan lehet elvégezni?

A klímaberendezések tisztán tartása elengedhetetlen a friss és egészséges otthoni légkör megteremtéséhez. Nem csak a berendezés élettartamát hosszabbítja meg, de allergének, por és egyéb szennyeződések eltávolításával javítja a lakóterek levegőjének minőségét is. Ebben a cikkben részletes útmutatást adunk, hogy hogyan végezheti el a klíma tisztítást házilag, valamint tippeket és trükköket ismertetünk, hogy ezt a feladatot hatékonyan és biztonságosan végezhesse el.

KategóriaLeírás
MikorÉvente legalább egyszer, de ideális esetben a használati szezon előtt és után
Szükséges eszközökCsavarhúzó, puha kefés porszívó, mikroszálas törlőkendő, enyhe tisztítószer, deszinfektáló spray
FigyelmeztetésÁramtalanítsa a készüléket tisztítás előtt
TippekHasználjon enyhe tisztítószereket, kerülje a maró hatású vegyszereket
Gyakori hibákA túlzott nedvesség használata, amely károsíthatja az elektromos alkatrészeket
Professzionális karbantartás szükségességeKomolyabb karbantartáshoz vagy ha bizonytalan a folyamatban, hívjon szakembert

Klíma tisztítás házilag

A klíma tisztítás házilag is elvégezhető bizonyos alapvető lépésekkel, de vannak olyan munkálatok, amelyeket jobb, ha szakemberek végeznek el. Nézzük meg a különbségeket a házi és a professzionális tisztítás között.

 • Eszközök és felszerelések: A házi tisztítás során általában olyan eszközöket használunk, amelyek otthon is megtalálhatók, mint a porszívó, a puha kefe vagy a szivacs. Ezzel szemben a professzionális tisztítás során speciális eszközöket és gépeket használnak, amelyek mélyebben és hatékonyabban tisztítják a készüléket.
 • Mélységi tisztítás: Bár otthon is elvégezhetjük a klíma alapvető tisztítását, a mélyreható tisztítást, mint a kompresszor vagy a cseppvíz tálcájának tisztítása, jobb, ha szakemberekre bízzuk.
 • Időtakarékosság: A házi tisztítás időigényes lehet, különösen ha nem vagyunk jártasak ebben a munkában. Ezzel szemben a szakemberek gyorsan és hatékonyan végeznek a tisztítással.
 • Biztonság: Bizonyos részek tisztítása, mint az elektromos alkatrészek vagy a kompresszor, veszélyes lehet laikusok számára. A szakemberek rendelkeznek a szükséges ismeretekkel és felszereléssel, hogy biztonságosan végezzék el ezeket a munkálatokat.

Összességében bár a légkondicionáló alapvető tisztítását otthon is elvégezhetjük, a mélyreható tisztítást és a speciális munkálatokat jobb, ha klímaszerelőre bízzuk.

A klíma tisztítását mindig azzal kell kezdeni, hogy áramtalanítjuk a készüléket. Ez biztosítja, hogy biztonságosan dolgozhassunk anélkül, hogy bármilyen elektromos kockázatot vállalnánk. Győződjön meg róla, hogy a klíma kikapcsolt állapotban van, és húzza ki a dugót a konnektorból. Ezután gyűjtse össze a szükséges eszközöket és anyagokat, hogy minden kéznél legyen, amikor szüksége van rájuk.

légkondicionáló tisztítás

A klíma belső egységének tisztítása házilag

A klíma belső egységének tisztítása kezdődhet a szűrők eltávolításával és tisztításával. A legtöbb klímaberendezésnél a szűrők egyszerűen kihúzhatók a készülékből. A szűrők tisztítása fontos lépés, mivel ezek fogják meg a port és egyéb allergéneket. A mosható szűrőket meleg vízzel és enyhe szappannal tisztítsa meg, míg a cserélhető szűrőket rendszeresen cserélje ki újakra.

Klíma külső egységének tisztítása házilag

Amennyiben a klímaberendezés külső egységéhez is hozzáférünk, itt is végezhetünk alapvető tisztítást. Távolítsuk el a leveleket és egyéb szennyeződéseket, amelyek eltömíthetik a kondenzátor hűtőbordáit, és akadályozhatják a berendezés hatékony működését. Egy puha kefével óvatosan távolítsa el a szennyeződéseket, és ha szükséges finoman öblítse le a külső egységet.

Légbeömlők és légkivezetők tisztítása

A légbeömlők és légkivezetők tisztítása is fontos része a klíma karbantartásának. Ezeken a helyeken gyakran felhalmozódik a por és más szennyeződések, amelyek csökkenthetik a levegő áramlását és hatékonyságát. Használjon puha kefét vagy porszívót a por eltávolításához, és nedves mikroszálas törlőkendőt a makacsabb szennyeződésekhez.

A klíma egyéb részeinek tisztítása

Az előző lépésekben a klíma nagyobb részeinek tisztítását végeztük el, azonban a finomabb részek, mint a ventillátor lapátok és a kondenzátortálca, szintén megérdemlik a figyelmet. Ezek a területek hajlamosak a penész és a lerakódások felhalmozódására, ami nem csak a levegő minőségét befolyásolja, hanem a klíma működését is. Használjon lágy sörtéjű ecsetet a nehezen hozzáférhető helyek tisztítására, majd óvatosan törölje át őket nedves törlőkendővel. Ügyeljen arra, hogy a vizet ne hagyja túlzottan felgyülemleni a készülék bármelyik részében.

Gyakori hibák elkerülése

A klíma tisztítása során elkövethető hibák ismertetése nem csak arra jó, hogy megmutassa, mit nem szabad tenni, hanem arra is, hogy miként lehet elkerülni a készülék károsodását. A leggyakoribb hibák közé tartozik a túlzott mennyiségű víz használata és a tisztítószerek helytelen alkalmazása. Kerülje a túl erős vegyszereket és sose permetezzen közvetlenül vízzel az elektromos alkatrészekre. A klíma tisztításánál mindig a gyártó utasításait követve járjon el, hogy elkerülje a garancia elvesztését vagy a berendezés meghibásodását.

A klíma tisztításának befejezése és a rendszer újraindítása

Miután a klíma minden részét megfelelően megtisztítottuk, és szárazra töröltük, itt az ideje, hogy újraindítsuk a rendszert. Ellenőrizzük, hogy minden komponens a helyére került-e, és hogy a szűrők megfelelően vissza lettek-e helyezve. Egy utolsó ellenőrzés után csatlakoztassa vissza a klímát a tápellátáshoz, és indítsa el a készüléket. Figyeljen a zajokra, szagokra és arra, hogy a klíma mennyire hűti vagy melegíti hatékonyan a levegőt. Ezek az ellenőrzések segítenek biztosítani, hogy a klíma tisztítás sikeres volt és a berendezés megfelelően működik.

Milyen gyakran van szükség klíma tisztításra házilag?

A klíma tisztításának gyakorisága függ a készülék használatától, a környezettől és a helyi levegő minőségétől.

 • Általános ajánlás: A legtöbb szakértő javasolja, hogy a légkondicionáló egységet legalább évente egyszer tisztítsuk meg, különösen a hűtési szezon előtt.
 • Magas poros környezetben: Ha olyan környezetben élünk, ahol sok a por vagy a szmog, akkor érdemes negyedévente tisztítani a készüléket.
 • Allergiás embereknek: Ha otthonunkban allergiás személyek élnek, akkor érdemes gyakrabban tisztítani a légkondicionálót, hogy minimalizáljuk az allergének keringését.
 • Nagy használat esetén: Ha a légkondicionálót gyakran és intenzíven használjuk, akkor érdemes gyakrabban tisztítani, mivel a készülék gyorsabban szennyeződik.

Ezen kívül érdemes figyelni a légkondicionáló működésére és a kibocsátott levegő minőségére. Ha észlelünk bármilyen változást vagy furcsa szagot, akkor érdemes a készüléket megtisztítani vagy szakemberhez fordulni.

Milyen eszközöket és szereket használhatok a klíma tisztításához otthon?

A légkondicionáló tisztításához különböző eszközök és tisztítószerek állnak rendelkezésre. A megfelelő eszközök kiválasztása azon múlik, milyen típusú tisztítást szeretnénk végezni és milyen mértékű a szennyeződés.

 • Szűrőtisztító folyadékok: Ezek kifejezetten a légkondicionáló szűrőinek tisztítására készültek. Eltávolítják a port és a szennyeződéseket, és segítenek a szűrő optimális működésének fenntartásában.
 • Puha kefék: A nehezen hozzáférhető helyek megtisztításához.
 • Tisztító kendők: A légkondicionáló külső részeinek tisztításához.
 • Szivacs és enyhe tisztítószer: A makacsabb szennyeződések eltávolításához.

Amikor tisztítószert választunk, ügyeljünk arra, hogy az ne legyen túl erős vagy maró, mert károsíthatja a légkondicionáló anyagait. Mindig olvassuk el a címkét és kövessük a gyártó utasításait.

légkondicionáló tisztítás eszközök

Hogyan tisztítsam meg a klíma szűrőit?

A légkondicionáló szűrőinek tisztítása kulcsfontosságú a készülék optimális működéséhez és a jó levegő minőségéhez. A szűrők feladata, hogy megfogják a port és más szennyeződéseket, így rendszeres tisztításuk elengedhetetlen.

 1. Kapcsoljuk ki a készüléket: Mielőtt elkezdenénk a tisztítást, mindig győződjünk meg róla, hogy a légkondicionáló ki van kapcsolva.
 2. Vegyük ki a szűrőket: Nyissuk ki a légkondicionáló előlapját és óvatosan vegyük ki a szűrőket. Ezek általában könnyen kivehetők, de a készülék típusától függően eltérő lehet a kivétel módja.
 3. Porszívózzuk le a azokat: Használjunk porszívót a nagyobb szennyeződések, mint a por és a haj eltávolításához.
 4. Mossuk meg: Áztassuk a szűrőket langyos, enyhe tisztítószeres vízben. Dörzsöljük át őket puha kefével vagy szivaccsal, majd öblítsük le tiszta vízzel.
 5. Hagyjuk megszáradni a szűrőket: Tegyük a szűrőket egy tiszta törölközőre vagy rácsra és hagyjuk teljesen megszáradni.
 6. Helyezzük vissza a szűrőket: Miután a szűrők teljesen megszáradtak, helyezzük vissza őket a légkondicionálóba.

A szűrők tisztítását legalább havonta egyszer, vagy még gyakrabban ajánlott elvégezni, különösen magas pollenkoncentráció vagy poros környezet esetén.

Mik a jelei annak, hogy a légkondicionáló tisztításra szorul?

A légkondicionáló tisztításának szükségességét több jel is mutathatja. Figyelni kell ezekre a jelekre, mert a szennyeződések felhalmozódása befolyásolhatja a készülék működését és az otthoni levegő minőségét.

 • Csökkent hűtési teljesítmény: Ha a légkondicionáló nem hűt olyan hatékonyan, mint korábban, ez azt jelentheti, hogy a szűrők vagy a belső alkatrészek el vannak szennyeződve.
 • Furcsa szagok: Ha penészes, dohos vagy egyéb furcsa szagot érzünk a légkondicionálóból érkező levegőben, ez azt jelzi, hogy a készülék tisztításra szorul.
 • Zajos működés: A szennyeződések felhalmozódása a ventilátorban vagy más belső alkatrészekben zajos működést eredményezhet.
 • Gyakori leállás vagy túlmelegedés: Ha a légkondicionáló gyakran leáll vagy túlmelegszik, ez azt jelzi, hogy a belső alkatrészek túlterheltek és tisztításra szorulnak.
 • Megnövekedett energiaszámla: Ha az energiaszámla hirtelen megnő anélkül, hogy többet használnánk a légkondicionálót, ez azt jelentheti, hogy a készülék nem működik hatékonyan a szennyeződések miatt.

Ha bármelyiket ezek közül a jelek közül észleljük, érdemes mielőbb megtisztítani a légkondicionálót vagy szakemberhez fordulni. Ha segítségre van szüksége – profi klímatisztítás gyors kiszállással.

Milyen gyakran kell tisztítani a klímát?

Klíma tisztítás gyakorisága függ a készülék használatának gyakoriságától és a környezeti tényezőktől. Azonban néhány általános irányelvet követve biztosíthatjuk, hogy a készülék mindig optimálisan működik.

 • Szűrők tisztítása: A legtöbb gyártó ajánlása szerint a légkondicionáló szűrőit havonta egyszer kell tisztítani. Azonban ha nagyon poros környezetben élünk vagy magas a pollenkoncentráció, akkor érdemes kéthetente megtisztítani őket.
 • Belső alkatrészek tisztítása: A belső alkatrészek, mint a ventilátor és a kompresszor, évente egyszeri tisztítást igényelnek. Ha a légkondicionálót nagyon gyakran használjuk, akkor érdemes félévente tisztítani ezeket az alkatrészeket.
 • Légkondicionáló készülék teljes tisztítása: A teljes készülék, beleértve a belső és külső egységet, évente egyszeri alapos tisztítást igényel. Ez magában foglalja a szűrők, a belső alkatrészek és a külső egység tisztítását.

A fenti ajánlások csak irányelvek, és a tényleges tisztítási gyakoriság változhat a készülék használatától és a környezeti tényezőktől függően.

Klíma tisztítás házilag vagy szakértő által?

A klímaberendezések tisztítása otthon vagy szakértő által eltérő megközelítéseket igényel. Mindkét módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Itt van egy áttekintés arról, hogy mikor érdemes otthon elvégezni a tisztítást, és mikor ajánlott szakértő segítségét kérni:

Klímaszerelő általi klíma tisztítás

Előnyök:

  • Szakmai ismeretek: A szakemberek rendelkeznek a megfelelő eszközökkel és tapasztalattal.
  • Alapos tisztítás: Képesek a rendszer mélyebb részeinek tisztítására, ami otthon nehezebben kivitelezhető.

Hátrányok:

  • Költségek: A szakértői tisztítás általában drágább, mint az otthoni tisztítás.
  • Időigényes: Időpont egyeztetés és várakozás szükséges a szolgáltatásra.

Mikor ajánlott:

  • Komolyabb karbantartási munkák esetén, mint például a belső alkatrészek tisztítása vagy javítása.
  • Amennyiben a klíma működése során rendellenességeket észlelünk, amelyeket otthoni módszerekkel nem tudunk megoldani.

Klíma tisztítás házilag

Előnyök:

  • Költséghatékony: Nem szükséges szakember díját fizetni.
  • Rugalmas időbeosztás: Akkor végezhető, amikor Önnek megfelelő.

Hátrányok:

  • Korlátozott eszközök és ismeretek: Otthoni eszközökkel és tudással nem mindig érhető el a szakemberi szintű tisztítás.
  • Kockázatok: Helytelen kezelés esetén károsodhat a berendezés.

Mikor ajánlott:

  • Kisebb karbantartási feladatok, mint például a szűrők tisztítása vagy a külső egység portalanítása.
  • Ha biztosak vagyunk a klímaberendezés működésében és a tisztítás szükséges lépéseiben.

Hívjon minket bizalommal!

Csapatunk profi szolgáltatásokat nyújt Budapesten és környékén. Az általunk végzett légkondicionáló javítás, karbantartás, tisztítás, töltés és szerelés mind garanciával és alacsony áron érhető el. 20+ év szakmai tapasztalatunkkal, megbízható és gyors szolgáltatásunkkal biztosítjuk, hogy Ön elégedett legyen a klímaszolgáltatásunkkal. 

Ha sürgős segítségre van szüksége

klímajavítás

Klíma javítás

Bármilyen típusú és márkájú lakás klíma javítás a feladat, számíthat csapatunkra!

klíma karbantartás

Klíma karbantartás

A klíma karbantartás során elsődleges számunkra, hogy Önnek gyors és korrekt segítséget nyújtsunk úgy, hogy később is újra minket bízzon meg, amikor klíma szerelő szakemberre van szüksége.

klímatisztítás

Klímatisztítás

A klíma tisztítás márkánként és típusonként eltérő lehet, azonban vannak olyan pontok, amiket minden klíma tisztítás során elvégzünk, a következő összeállítás ezeket tartalmazza.

klímatöltés

Klíma töltés

Klíma töltés villámgyors kiszállással.

20+ év szakmai tapasztalat klíma javítás területen.

Tevékenységünk során törekszünk a pontosságra, a megbízhatóságra és ár/teljesítmény arányban a költséghatékony megoldásokra.

klíma beszerelés

Klímaszerelés

Mint minden árajánlatkérésünk alkalmával, a klíma szerelés esetén is egy alapos vizsgálattal kezdjük a munkát.

A hibabemérést követően pedig azonnali költségtervet készítünk, így biztos lehet benne, hogy a szerződésben rögzített FIX ÁRAK biztosan nem lesznek magasabbak a vártnál…

mobil klíma szerelés

Mobil klíma szerelés

A mobil klíma szerelés egyik sajátossága, hogy a klíma elszállításával jár.

Ennek oka egyszerű: Rengeteg alkatrészből, csavarból, mütyűrből áll, szétszerelése hely és időigényes lenne ott, ahol zajlik a mindennapi élet.

Scroll to Top